29 Temmuz 2012 Pazar

Staj Defteri Örneği 1 - Imal Usülleri Staji


KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER

Kuruluşun Adı:
TEMSAN
Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş.

Kuruluşun Yeri:
TEMSAN, Bağdat Caddesi Ostim Yolu 06370 Macunköy ANKARA

TEMSAN; Ankara’ da bulunan Orta ve Yüksek Gerilim Kesici ve Ayırıcı Fabrikası (OYKAF) ile Diyarbakır’ da bulunan su türbinleri ve jeneratör fabrikası olmak üzere iki fabrikaya sahiptir.
OYKAF Müdürlüğü Personel Kadro Dağılımı:

KADRO ÜNVANI-SAYI

TEKNİK PERSONEL
(Fab. Md- Tek. Md.- B. Müh.- Mühendis- Teknik Öğrt.- Teknik Şef )    -21

İDARİ PERSONEL
(İdari Md.- İdari Şef – İdari personel) -12

KAPSAM DIŞI PERSONEL TOPLAMI-33

ÜRETİM İŞÇİSİ-POSTABAŞI-6

ÜRETİM İŞÇİSİ-78

ÜRETİME YARDIMCI İŞÇİ-POSTABAŞI-5

ÜRETİME YARDIMCI İŞÇİ-17

TEKNİSYEN- TEKNİKER-5

İDARİ BÜRO PERSONELİ-13

MUHTELİF İŞLERDE ÇALIŞAN PERSONEL
(Bekçi- Şoför – Bahçe işçisi)-17

KAPSAM İÇİ PERSONEL TOPLAMI-141

GENEL TOPLAM-174
Çalışma Konusu:

TEMSAN, Türkiye Elektro Mekanik Sanayii A.Ş, genel olarak iki farklı sahada faaliyet göstermektedir.

Diyarbakır’ da kurulu Su Türbinleri ve Jeneratör Fabrikaları ile Ankara’ da mevcut Orta ve Yüksek Gerilim Kesici Ayırıcı Fabrikasında üretim yapılmaktadır.

Kuruluşun Ankara’da bulunan OYKAF fabrikasında çeşitli gerilim kesici ve ayırıcıların üretimi yapılmaktadır. Ürünler şunlardır:
  • Orta ve Yüksek Gerilim Azyağlı, Vakumlu ve SF6 Gazlı Kesiciler,
  • Orta ve Yüksek Gerilim Dahili ve Harici Tip Yüksek Gerilim Ayırıcıları,
  • Orta Gerilim Koruma ve Kumanda Panolar ile Alçak Gerilim Tevzi Panoları,
  • Orta Gerilim, Metal Clad Hücreleri.

İmal edilen bu ürünler montaja hazır halde fabrikadan çıkar; bir kısmı çeşitli tesis ve fabrikalara satılır, bir kısmı ise elektrik şirketleri tarafından satın alınarak Türkiye’nin dört bir yanında kullanıma sokulur.

Ayırıcı ve kesicilerin her birinde ortalama 2000 ila 3000 çeşit parça bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı fabrikada üretilirken standart olarak bulunabilen parçalar dışarıdan satın alınmaktadır .

Ayrıca bu fabrikada isteğe veya siparişe bağlı olarak her türlü talaşlı ve talaşsız imalat yapılmaktadır.
Diyarbakır fabrikalarında ise:
  • Su türbinleri,
  • Cebri boruları,
  • Kelebek vanalar ve çeşitli tip kapaklar,
  • Hidro jeneratör,
  • Hidroelektrik santraller için her türlü yedek parça, imali yapılmaktadır.

 Tarihçe:

TEMSAN 13.11.1975 gün ve 7/10907 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na ek ana sözleşme ile kurulmuş ve 09.02.1977 yılında faaliyete geçmiştir.

Şirketin kurucu ortakları:
  • TEAŞ- Türkiye Elektrik Üretim İletişim A.Ş.
  • Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.
  • Makine ve Kimya Endüstri Kurumu
  • Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası A.O.

233 sayılı KHK uyarınca; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgili,Yüksek Planlama Kurulu' nun 18.05.1994 tarih ve 94/T-36 sayılı kararı ile
Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. 'nin %99,938 hisse ile bağlı ortaklığı olarak
faaliyetlerine devam eden TEMSAN' ın günümüzdeki ödenmiş sermayesi 2,5 trilyon TL. dır.

Şirket, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi Anonim Şirket statüsünde kurulmuş olup, Ankara Ticaret Odası Siciline 34690 numara ile kayıtlıdır.

12/12/1984 yılında Ankara' da Alman Siemens Şirketi tarafından Almanya fabrikasının bir benzeri olarak kurulan OYKAF - Orta ve Yüksek Gerilim Kesici-Ayırıcı Fabrikası 1987 yılında İller Bankası'nın bünyesinde faaliyet göstermiş, 1994 yılında TEMSAN tarafından satın alınmıştır. OYKAF 98.349 m2 arazi üzerine sosyal tesisler ile birlikte kapalı alanı 25.889 m2 dir ve bunun 16.000 m2 si ise ana imalat holüdür. TEMSAN A.Ş. Genel Müdürlük binası fabrika sahası içerisindedir

ANKARA Orta ve Yüksek Gerilim Kesici-Ayırıcı Fabrikası'nın yıllık üretim kapasitesi 4200 adet Orta Gerilim Kesici veya buna eşdeğer diğer mamül imalatlardır.


TEMSAN A.Ş. Orta ve Yüksek Gerilim Kesici-Ayırıcı Fabrikası, üretim, planlama, projelendirme, araştırma, geliştirme, pazarlama ve servis hizmetlerini TS-ISO 9000 standartlarına uygun olarak yürütmektedir. Ürünlerin kalitesi, Uluslar arası Kalite Güvencesi Sistem Standartlarına (TS-ISO 9001) Uygunluk Belgesi Sertifikası alarak belirlemiştir.

Ankara OYKAF halen, orta ve yüksek gerilim kesici ayırıcıları ile A.G ve O.G koruma kumanda panoları ile 154 kV ‘lık şalt hücrelerini üretmektedir.


STAJIN KONUSU VE AMACI


Makine mühendisliği öğretim planına uygun olarak, mühendislik öğretimi gören öğrencilerin tecrübe kazanmaları, bazı üretim tekniklerini pratik olarak görebilmeleri ve üretimin çeşitli aşamalarında beceri kazanabilmeleri amacıyla staj yapmaları gerekmektedir.

Makine mühendisliği bölümü birinci yaz stajının konuları; stajın yapıldığı kuruluşta uygulanan üretim tekniklerini görmek, ham veya yarı mamülün kullanılabilir hale gelmesi için ne tür işlemlerden geçerek nasıl işlendiğini gözlemek ve incelemek, atölyede buluna tezgah ve makinelerin kullanılmasını incelemek, çalışma sistemlerini ve hangi işlemler için kullanıldığını öğrenmek ve bu makinelerde beceri kazanmak, bu esaslar ışığında ürün veya parçaların maliyetinin hesaplanması hakkında bilgi edinmek, kalite kontrol yöntemlerini tanıyarak cihazları hakkında bilgi edinmektir.

Öğrenci staj boyunca ileriye yönelik olarak teorik ve pratik tecrübe kazanır. Kazanılan bu tecrübe gelecekte ihtiyaç duyulacağı için büyük fayda sağlamaktadır.
ATÖLYEDE KULLANILAN ÜRETİM TEKNİKLERİ

TEMSAN OYKAF atölyelerinde talaşlı imalat çeşitlerinden tornalama, frezeleme, taşlama, delme, kanal açma; soğuk şekillendirme işlemlerinden kesme, bükme ve pres işlemleri; ayrıca kaynak uygulamaları yapılmaktadır.

Tornalama: Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinden talaş kaldıran belirli geometrik yapıda çelik veya elmas kesici kenarları olan takımlarla (torna kalemi) talaş kaldırma işine tornalama denir.

Frezeleme: Frezeleme düz ve kavisli yüzeylerin, kanalların, helisel kanalların, dişlilerin ve vida dişlerinin imal edilmesi için belirli geometrik kesici takımlarla talaş kaldırma işlemidir.

Delme: İş parçaları üzerine delik açma işlemidir. Matkap tezgahlarında yapılır. Bununla birlikte bu tezgahlarda raybalama, havşalama ve kılavuz çekme işlemleri de yapılır.

Kaynak: Kaynak sıvı veya plastik durumdaki malzemelerin ilave katkı maddesi kullanılarak veya kullanılmadan, ısı ve / veya kuvvet tesiri altında veya elektriksel yöntemler ile birleştirilmesi ve birbirlerine sabitlenmesidir.

Bükme: Bükme ısıyla veya ısı yardımı olmadan, talaş kaldırmadan yapılan bir biçimlendirmedir. Pres makinelerinde parçaya kuvvet uygulanarak yapılır. Burada parçanın mümkün olduğu kadar kesitini koruyarak şekil değiştirmesine dikkat edilir.

Taşlama: Taşlama iş parçasının imalatı sırasındaki son işlemlerdendir. Taşlama kendi ekseni etrafında dönen aşındırıcı bir tekerin talaş kaldırmasıyla gerçekleşir. Bu teker birbirine sıkıca yapışarak bağlanmış bir çok küçük parçacıktan meydana gelmiştir

ATÖLYEDEKİ TEZGAHLAR

Monforts Far 1042 Torna Tezgahı:
Yarı otomatik olarak çalışan bu tezgahta iç ve dış diş çekme, alın ve yüzey temizleme, kanal açma, delme, kılavuz rayba ve pah kırma işlemleri yapılabilir. İşlenecek parça elektrik motoru ile çalışan aynaya bağlanır. Kafa (revolver) ise hidrolik sistem ile ilerler ve işleme sırasında dönmez. Tezgah kafasına aynı anda 5 adet kalem veya matkap ucu takılabilir. 1 adet yan plan, 1 adet de üst planda olmak üzere toplam 7 kalem kullanılabilir. Bunlar çelik veya elmas uçlu olabilir. Birinci ölçü ayarları manuel olarak yapıldıktan sonra tezgah switchler ile otomatik olarak çalışır. Tezgah gerektiğinde elle de kumanda edilebilir. Kalemler, kafaya işlenecek yüzeylerin sırasına uygun olarak takılırlar her biri parçaya sırayla girer.
Üretici: Monforts / Almanya
Adet: 5
Özellikleri:
Tornalama çapı: 250mm (normal), 330mm (max)
Tornalama boyu: 150mm (normal), 180mm (max)
Düz kızakların ilerleme boyu: 115mm (max)
Diş açma kapasitesi: metrik 1.5mm – 2mm
Devirler: 48-300 dv/dk (1.vites) , 280-1740 dv/dk (2.vites)
Revolverin kademesiz ilerlemesi: 6-400 mm/dk
Fener mili motor gücü: 11 KW
Hidrolik motor gücü: 5.5 KW

Index ER Torna Tezgahı:
Yarı otomatik torna tezgahıdır. Bu tezgahta yüzey ve alın tornalama, delik delme, iç ve dış diş açma, rayba, kanal açma işlemleri yapılabilir. Revolvere 8 ayrı kalem veya matkap ucu takılabilir. Yan ve üst planda ise 4 adet hidrolik kalem tutucu bulunur. Ayna elektrik motoru ile çalışır. Yan ve üst plan kalem tutucular hidrolik; revolver ise mekanik sistemle çalışır. Tezgah tamburlu kontrol sistemi ve elektronik ilerleme kontrol sistemi ayarlanır. Tamburlu sistem işlemin sırasını ve yapılış zamanını kontrol eder. Tezgahın arka kısmına bağlı kanala max 3 m’ lik çubuk parça yerleştirilir ve bu çubuktan seri olarak istenilen parçadan çok sayıda çıkartılır. Gerektiğinde 12 kalem kullanılabilir. Yan, üst plandaki kalemler ile revolverdeki kalemler birbirlerini engellemezler ise aynı anda parçaya girebilirler. Kalemlerin giriş sırası yapılacak işlem sırasına bağlıdır. İşlenen parçanın max çapına göre bu atölyede 4 çeşit Index ER torna tezgahı bulunmaktadır: Index ER30, Index ER42, IndexER60 ve Index ER65.
Üretici: Index / Almanya
Adet: 9
Özellikleri (Index ER42 için):
İşlenecek en büyük çaptaki malzeme: Yuvarlak: 42mm, Altı köşe: 36mm, Kare: 29mm
Diş açma kapasitesi: Pirinç ve yumuşak malzemeler: M 30
Otamat çelikleri: M 24
Fener mili devir sayısı: 15-3010 dv/dk
Revolver kızağının en büyük kursu: 110mm
Derin delmede en büyük derinlik: 90mm
Konik tornalamada en büyük açı: +15 artarak, -30 azalarak

Deckel FP 3LG Freze Tezgahı:
Bu tezgahta yüzey frezeleme, kanal açma, delik delme işlemeleri yapılır. Üç eksende hareket ederek ayarlanan tezgah ölçüsü digital göstergeden okunarak hassas bir şekilde yapılır. Tezgah elektrikli sistem ile çalışmaktadır. İşlenecek sert malzeme için kafaya elmas uçlu kesici sertliği daha az olan malzeme için hava çeliği freze çakısı kullanılır. Frezelerde kullanılan parmak freze çakıları genellikle 2,4,5 ağızlı olmaktadır. Tezgah ayrıca kalıp yapma işlemlerinde de kullanılmaktadır.
Üretici: Deckel / Almanya
Adet: 5
Özellikleri:
Gücü: 4KW, 5,4 HP
X ekseni boyutu: 800 mm ;
Y ekseni boyutu: 300 mm ; Y ekseni yardımcı boyutu: 100 mm
Z ekseni boyutu: 400 mm ; Z ekseni yardımcı boyutu: 100 mm
Max pres çapı: 25 mm ; Min pres çapı: 0,5 mm
Max devir sayısı: 2500 dv/dk ; Min devir sayısı: 25 dv/dk

Max ilerleme: 500 mm/dk ; Min ilerleme: 5 mm/dk
Tabla ölçüsü: 1000 x 440 mm2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder