24 Ağustos 2020 Pazartesi

Lastik Değiştirirken Yapılan Hatalar

 Araç kullanırken her ne olacağını bilemeyiz. Yolda bazen gözümüzden kaçan ucu sivri cisimler araç tekerleklerini patlatabilir. Özellikle son yıllarda kontrollü çıkış ve trafiği azaltmak için sokak çıkışlarına tuzaklar koyulmaya başladı. Yabancı olduğunuz bir yerde giderken bu tuzakları görmeye bilir ve tekerlekleri patlatabilirsiniz. Yada uzun yolda giderken tekerleğinizin patladığını ve etrafta hiçbir lastikçinin, tamircinin olmadığını düşünün. İş başa düşüyor. Pek çok doğal olarak daha önce lastik değiştirmemiştir. Basit gibi görünür, ama tehlikesi olan bir iştir. Araç kullanan herkesin lastik değişiminin bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden dört mevsim fark etmeksizin, nasıl lastik değiştirileceğini sizin için anlattık.


Lastik Nasıl Değiştirilir?

Doğal olarak öncelikle aracınızı kenara çekin. Zeminin düz olduğundan emin olun, öyle ki eğim olan bir yerde çok büyük bir risktir. Otoyolda veya akan trafiğin olduğu yerde bir arıza olduğunu ve bulunduğunuz noktayı göstermek için aracınızın arka tarafına, 8-10 m gerisine acil durum üçgeni koymalısınız. Eğer hava karanlıksa, acil durum üçgeni ile birlikte fosforlu yelek giymenizde fayda var.
Bir taş, tuğla veya tahta parçasını aracın kaymaması için bir lastiğe koyun.

 Aracınızın bagajında yer alan kriko ve yedek lastiği alın. Araca zarar vermemek için krikoyu iyi yerleştirmeniz gerekiyor. Genelde tekerleklere yakın demir çıkıntılar olur ve krikonun üstünde de bir yuvası olur (veya tam tersi durum) oralara denk getirmeniz doğru karar olacaktır.

 Bijon anahtarı ile tekerlekteki bijonları saat yönünün tersine doğru çevirin ve bijonları çıkartın. Kriko ile kalkan araçtan lastiği bijonları söktükten sonra çıkartabilirsiniz.

 Yedek lastiğinizi (araç havadayken) yerleştirin ve bijonları saat yönünde çevirerek iyice sıkın.
Bijonları gereğinden fazla sıkarsanız aracın bijondan ayrılmasına veya bijonların yalama yapmasına sebep olursunuz.

 Krikoyu, aracın dört tekeride yere değene kadar indirin. Aracı indirdikten sonra bijonları tekrar sıkın. (bir iki tık sesi duyduktan sonra, bijonları sıkma işlemini bırakabilirsiniz) Birkaç kilometre gittikten sonra tekrar bijonların sıkı olup olmadıklarını kontrol edin.

 Eğer değiştiremiyorsanız veya kriko, yedek lastik, bijon anahtarlarından biri aracınızda eksik ise, yol yardım hizmetini aramanız en mantıklısı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder