19 Ağustos 2012 Pazar

Türk Savunma Sanayisi Güçleniyor


   Türk savunma sanayisi firmalarının ürettüği ve yaklaşık 60'a yakın ülkelere satılan askeri savunma ürünleri, Türk savunma sanayisinin gücünü kanıtlıyor. Öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni modern ekipmanlarla donatma amacı taşıyan ulusal savunma sanayisi, amacını başarıyla gerçekleştirmenin yanı sıra 60'a yakın ülkeye 2012'de gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık ihracatla dikkati çekiyor.

  İhracatını 2016 yılına kadar 2 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, bu hedefine ulaşmak amacıyla ürünlerini ''Savunma Ürünleri Kataloğu''yla gözler önüne seriyor. Uluslararası fuarlarla hedef ülkelere yapılan ziyaretlerde alıcılara sunulan katalogda, hava savunma ve roket sistemlerinden insansız hava araçlarına, savaş gemisi ve insansız deniz araçlarından zırhlı kara araçları ile elektronik savunma sistemlerine kadar birçok kategoride yüzlerce milli ürün yer alıyor.
ABD'YE DE ASKERİ ARAÇ SATIYORUZ 
Katalogda yer alan bilgilere göre, Otokar tarafından üretilen farklı tip ve özelliklere sahip taktik tekerlekli araçların, Azerbaycan, Gürcistan, Bangladeş, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Pakistan, Kazakistan, Romanya, Türkmenistan,Cezayir, Irak ve İngiltere'nin yanı sıra ABD'ye de ihraç edildiği belirtiyor.
  BMC firması tarafından üretilen mayına karşı koruma araç ''Kirpi'', Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tercih ediliyor. SSM ile yapılan anlaşma çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 468 ''Kirpi''nin teslim edilmesi öngörülüyor. Birçok başarılı taktik tekerlekli zırhlı araç imal eden FNSS firması tarafından üretilen yüksek hareket, yük ve koruma özelliklerine sahip ''Pars'' Malezya ordusu tarafından tercih ediliyor.
  Geçtiğimiz yıllarda kamuoyuna tanıtılan ''Seyyar yüzücü hücum köprüsü'' ile savunma sanayisindeki önemli bir ihtiyaca cevap veren FNSS, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan zırhlı muharebe araçlarıyla da göğüs kabartıyor

İLKLERİN FÜZESİ 'CİRİT'E YOĞUN İLGİ 
İlk ''Milli'' füze sistemi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ''Cirit'' füzesi de katalogda yer alıyor. Seri üretimine başlanan Cirit füzesi, kendi sınıfında en uzun menzile (8 km) sahip. Cirit füzesinin, başarılı performansı ile birçok ülkenin dikkatini çektiği, 2012 içinde ilk ihracatının yapılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. Taarruz helikopterleri için geliştirilen ve Cirit füzesinin ATAK helikopterine entegrasyon faaliyetleri ise sürdürülüyor. Roketsan'ın ürettiği Uzun Menzilli Tanksavar Silah (UMTAS) ve Orta Menzilli Tanksavar Silah (OMTAS), Denizaltı Savunma Harbi Roketi (DSH), 302 mm Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (Kasırga), Orta Menzilli Topçu Roketi (Toros) ve 122 mm Çok Namlulu Roketatar Sistemi (Sakarya) diğer çarpıcı milli silah sistemlerinden. Panter ve Fırtına obüsleri ile yıllardır birçok ülkeye ihracatını sürdüren ulusal savunma sanayisi, yakın dönemde ürettiği Uzaktan Komutalı Otomatik Silah Sistemi (STAMP) ve (SARP) ile Aselsan'ın yaratıcılığını ortaya koyduğu Kaideye Monteli Hava Savunma Sistemi (KMS) şimdiden birçok ülke tarafından talep ediliyor. Bu arada, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından üretilen mühimmat ve silahlar da dış pazarda ilgi görüyor. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve 2012 sonuna kadar seri üretimine başlanacak Milli Piyade Tüfeği ile de Türkiye'nin, bu alandaki önemli bir ihtiyacını gidereceği kaydediliyor.
UÇAK GEMİSİ YAPABİLECEK KAPASİTEYE SAHİBİZ
Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesini hayata geçiren ve uçak gemisi yapabilecek kapasiteye sahip Türk savunma sanayisi, Milli Gemi Projesi çerçevesinde, 2028 yılına kadar 12 korvet sınıfı gemi üretecek. Bu doğrultuda, projenin ilk gemisi olan TCG Heybeliada Gemisi 2008'de, projenin ikinci gemisi TCG Büyükada 2011 yılında denize indirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder